Funkcja:  Tłuszcze w diecie człowieka spełniają szereg funkcji. Spożywając zdrowe nienasycone tłuszcze chronimy się przed chorobami układu ...

Tłuszcze w teorii

/
0 Comments
  • Funkcja: Tłuszcze w diecie człowieka spełniają szereg funkcji. Spożywając zdrowe nienasycone tłuszcze chronimy się przed chorobami układu krwionośnego, oraz nowotworami. Lipidy są składnikiem błon komórkowych, regulują gospodarkę wodną organizmu, w nich rozpuszczalne są witaminy A,D,E,K, a także biorą udział w syntezie niektórych hormonów.
  • Zapotrzebowanie: Tłuszcze w diecie powinny pokrywać 25%-35% całego zapotrzebowania na energię w ciągu jednego dnia. W diecie nisko tłuszczowej, wskazanej dla osób z nadwagą, lub chorobami układu krążenia, ta wartość może być niższa. Warto również zwrócić uwagę na stosunek tłuszczy omega 3 do omega 6, oraz wystrzegać się spożycia nadmiernej ilości tłuszczy nasyconych. Pamiętajmy że tłuszcze stanowią najbardziej kaloryczny składnik odżywczy aż 9 kilokalorii z 1 grama, dlatego posiłki zawierające tłuszcze dają nasycenie na dłużej. 


1 gram tłuszczu = 9 kilokalorii 
1 gram węglowodanów = 4 kilokalorii
1 gram białka = 4 kilokalorii
    • Źródła w diecie: Ryby, oleje, awokado, orzechy, nasiona
    • W praktyce: Omega 3 i omega 6, oba zawierają korzystne związki chemiczne dla naszego zdrowia, lecz naukowcy i dietetycy zalecają zważać na proporcję. Większość przekracza "dawkę" w kierunku omega 6 (oleje roślinne). Natomiast kwasy tłuszczowe omega 3 znajdziemy w : rybach, skorupiakach, orzechach włoskich, w olejach roślinnych (rzepakowy, arachidowy, lniany). Nie pomijamy tej grupy produktów, aby wyrównać proporcję. 
    Źródło obrazu: antiochbiblesociety.org

    Wystrzegajmy się produktów, które mają tzw. "tłuszcz ukryty", znajdziemy go w: kiełbasach, kruchych i francuskich ciastach, pączkach. dressingach i fast foodach.




    ZOBACZ PODOBNE POSTY

    Brak komentarzy:

    Obsługiwane przez usługę Blogger.

    Translate