Funkcja:  Woda stanowi średnio 60-70% masy dorosłego człowieka. Bierze udział w większości reakcji metabolicznych, reguluje temperaturę. 75%...

Woda w teorii

/
0 Comments
  • Funkcja: Woda stanowi średnio 60-70% masy dorosłego człowieka. Bierze udział w większości reakcji metabolicznych, reguluje temperaturę. 75% składu tkanki mięśniowej stanowi właśnie woda, tkanka tłuszczowa zawiera jej ok 10- 20%. 
  • Zapotrzebowanie: Od 30-45 ml. wody na kg masy ciała. Przykładowo dorosły człowiek o wadze 80 kg powinien wypić do 3,6 l, a kobieta o wadze 60 kg do 2,7 l. płynów dziennie. Zapotrzebowanie na wodę rośnie w przypadku zwiększonych temperatur, oraz aktywności fizycznej. Zaleca się picie wody przed (około 2 godziny przed treningiem 0,5 l. wody), w trakcie (małe porcje co 10-15 min.), oraz uzupełnić ubytek wody po treningu (można się zważyć przed i po treningu, każda zmiana o 0,45 kg to ubytek 0,5 l wody). 
  • Źródła w diecie: Produkty zawierające duża ilość wody: ogórki 95%, sałata 94%, pomidory 94%, rzodkiewki 92%, mleko 87%, jabłka 85%, gruszki 85%, śliwki 79%, ziemniaki ugotowane 75%, jajko ugotowane 72%, ryż ugotowany 72%
  • W praktyce: Naturalna czy źródlana? Różnią się one składem mineralnym, zatem która będzie bardziej dla nas odpowiednia? Osoby z osteoporozą powinny wybierać tą o dużej zawartości wapnia, osoby cierpiące na nadciśnienie najlepiej gdy wybiorą wodę niskosodową, a osoby pracujące w wysokich temperaturach ( lub np. trenujące w wysokich temperaturach) wodę z większą ilością sodu i potasu. 



ZOBACZ PODOBNE POSTY

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate