Przedstawiam Wam alternatywę dla łasuchów. Sam osobiście lubię zjeś ć pizze, gdy na nią zasłużę, na przykład kilku godzinnym wypadem rowerow...

Pizza bez pszenicy ! - przepis Master Chefa

/
0 Comments
Przedstawiam Wam alternatywę dla łasuchów. Sam osobiście lubię zjeść pizze, gdy na nią zasłużę, na przykład kilku godzinnym wypadem rowerowym. Ten przepis jednak jest zwykłym obiadem ,lub kolacją, którą możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ składa się z samych rozsądnych składników dnia codziennego. Uwaga jednak na ilość, ponieważ jest tam serek mozzarella i cała ma aż 700 kcal. Dlatego można z nią się podzielić z rodzinną, lub zaskoczyć przyjaciół ;)  

Przepis z książki Pani Master Chef Kinga Paruzel ,,Nie...Zwykła kuchnia".


Czas przygotowania: 25 min.
Kaloryczność: cała ok. 700kcal 
Wartości odżywcze:  Białko, antyoksydanty, żelazo, kwas foliowy

Składniki:
  • 1/2 świeżego kalafiora (1 szklanka)
  • 2 mozzarelle (1 szklanka)
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • jajko
  • tuńczyk w puszce w sosie własnym
  • czerwona cebula
  • garść szpinaku
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Piekarnik nastawić na 220'C z funkcją grzania góra-dół, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce lub zmiksować, ma mieć konsystencję kaszy przełożyć do miski, przykryć i gotować 4 min w mikrofali na najwyższej mocy, lub w garnku z wodą około 6min
  • Kalafior odcedzić, przestudzić i wycisnąć całą wodę przez bawełnianą ściereczkę
  • Mozzarelle zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ją z parmezanem, szczypta soli, bazylią, jajkiem i odciśniętym kalafiorem. Wyrobić ciasto
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę i uformować okrąg o średnicy 20cm
  • W osobnej misce zmiksować na pastę szpinak, czosnek, szczyptę soli i łyżkę oleju
  • Spód włożyć do piekarnika i piec około 5-10 min na złoty kolor. Wyjąć
  • Na przygotowany spód wyłożyć pastę szpinakową, następnie odsączone kawałki tuńczyka, czerwonej cebuli, bardzo cienkie plasterki cytryny ( ja nie użyłem)
  • Piec całość około 10 min. Wyjąć z piekarnika
Smacznego :)

ps.Jak wyszło, jakieś alternatywy co do składników? 



ZOBACZ PODOBNE POSTY

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate